Γυναίκες και νοσήματα της καρδιάς

Γεώργιος Ναβροζίδης • 13 Ιουλίου 2023

Ιδιαιτερότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων στο γυναικείο πληθυσμό

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως
  • 1 στους 3 θανάτους γυναικών οφείλεται σε καρδιαγγειακή νόσο (περισσότερο και από όλους τους καρκίνους συνολικά)
  • Μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχουν ορισμένες διαφορές που αφορούν τα νοσήματα της καρδιάς:

             ·    Η θνησιμότητα στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη.

             ·    Διαφορετικά συμπτώματα που καθυστερούν την διάγνωση

             ·    Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην λάβουν εγκαίρως ή και καθόλου την ενδεδειγμένη θεραπεία

             ·    Στις γυναίκες τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται γενικά 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα          συνυπάρχοντα νοσήματα (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία).


  • Που οφείλονται αυτές οι διαφορές;

              * Ορμονικές διαφορές. Τα οιστρογόνα δρουν προστατευτικά στην καρδιά και τα αγγεία. Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

              * Ανατομικές διαφορές. Το μέγεθος αγγείων και των καρδιακών κοιλοτήτων είναι μικρότερο στις γυναίκες. Έτσι είναι πιο πιθανό να πάσχουν τα μικρότερα αγγεία (μικροαγγειακή νόσος)

              * Νοσήματα που είναι πιο συχνά στις γυναίκες και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  • Πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

              - Διαβήτης

              - Υπέρταση

              - Κάπνισμα

              - Stress

              - Χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη

  • Παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν μόνο ή είναι πιο συχνοί στις γυναίκες:

           o  Πρώιμη κλιμακτήριος

           o  Προεκλαμψία και υπέρταση κύησης

           o  Διαβήτης κύησης

           o  Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια

           o  Χρήση αντισυλληπτικών

           o  Πολυκυστικές ωοθήκες

           o  Ενδομητρίωση

           o  Παχυσαρκία και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

           o  Αυτοάννοσα νοσήματα

           o  Αναιμία

  • Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για την πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων της καρδιάς;

§  Τακτικός καρδιολογικός έλεγχος ανάλογα με το ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου

§  Καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου

§  Υγιεινή διατροφή (μεσογειακή διατροφή)

§  Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

§  Αποφυγή καπνίσματος και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ

§  Τακτική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα , 5 ημέρες την εβδομάδα ήπια-μέτρια άσκηση)

§  Περιορισμός του stress

Από Καρδιολόγος Ναβροζίδης Γεώργιος 12 Ιουνίου 2023
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μετά από 3 δεκαετίες ερευνών αποδεικνύεται ότι οι αιτιολογικές σχέσεις μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου είναι πολύπλοκες , συχνά ασαφείς και δεν είναι δυνατή η άμεση συσχέτιση ενός τροφίμου με τον κίνδυνο ή μη εμφάνισης καρκίνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα αποτελούνται από ένα σύνολο ουσιών, οργανικών και μη, που ο συνδυασμός και η συγκέντρωσή τους δεν είναι σταθερά, ενώ επίσης οι βιολογικά ενεργές ουσίες ποικίλλουν στις διάφορες τροφές. Ακόμα, ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη νόσος στην ανάπτυξη της οποίας συμβάλλουν πολλοί παράγοντες: γενετικοί, περιβαλλοντικοί, λοιμώξεις, τρόπος ζωής κ.α. Έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις που διαπίστωναν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών ή τροφίμων και καρκίνου, δεν επαληθεύτηκαν από πρόσφατες μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες. Είναι επίσης πιθανό οι ευνοϊκές δράσεις των τροφών να μην οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο συστατικό , αλλά σε συνδυασμό αυτών, και θα πρέπει τα τρόφιμα αυτά να καταναλώνονται όπως είναι χωρίς να είναι απαραίτητη ή αποτελεσματική η «εξαγωγή» του ενεργού συστατικού. Παρά του ότι η χημειοπροφύλαξη επιτεύχθηκε στο εργαστήριο η κλινική αποτελεσματικότητα των τροφών δεν επιβεβαιώθηκε πάντα , ενώ οι θεραπευτικές εφαρμογές των βιοδραστικών ουσιών είναι περιορισμένες.Αυτό απαιτεί τη συνέχιση της έρευνας για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας και των φαρμακολογικών ιδιοτήτων των ενεργών συστατικών των τροφών, καθώς επίσης και την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης τους.Το άριστο θεραπευτικό προφίλ και η φυσιολογική τους παρουσία στις τροφές, όπως επίσης και η εύκολη και οικονομική παραγωγή τους τα καθιστούν ιδανική επιλογή για την ευρείας κλίμακας πρόληψη του καρκίνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ήδη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η κληρονομική και γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα , η παχυσαρκία κ.α. Πολλές μελέτες και ερευνητικές προσπάθειες διερεύνησαν την πιθανότητα οφέλους από τη χρήση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής (γλουταμίνης, αμινοξέων, λιπαρών οξέων κ.α.) στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου.Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντικρουόμενα. Σε ορισμένες υπήρξε όφελος, σε άλλες όμως παρατηρήθηκε αύξηση στην επίπτωση καρκίνου(41). Επομένως η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προς το παρόν δεν συνιστάται εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η χρήση «μαγικών» και εξωτικών τροφίμων ή ουσιών που θεραπεύουν ή προλαμβάνουν τον καρκίνο, αποτελεί ανήθικη εκμετάλλευση του πόνου και της αγωνίας των ασθενών με καρκίνο , ενώ μπορεί να καθυστερήσει ή να οδηγήσει σε διακοπή της ενδεδειγμένης θεραπείας. Οι νεοπλασματικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται συχνά από τη νόσο ή τις παρενέργειες της θεραπείας και το μόνο που δεν χρειάζονται είναι οι ψεύτικες ελπίδες από μη επιστημονικά αποδεκτές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η διατροφή είναι μία αποτελεσματική επικουρική αγωγή σε κάθε αντινεοπλασματική θεραπεία, δεν αποτελεί όμως εναλλακτική αγωγή των άλλων θεραπειών.
Από Καρδιολόγος Ναβροζίδης Γεώργιος 12 Ιουνίου 2023
Για τους περισσότερους κατοίκους δυτικών χωρών οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου που μπορούν να τροποποιηθούν είναι το κάπνισμα, το βάρος σώματος, η διατροφή, οι λοιμώξεις και η φυσική δραστηριότητα.Όπως αναφέρθηκε, περίπου το 50% των καρκίνων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.Το γεγονός αυτό οδήγησε την Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες (42).
Από Καρδιολόγος Ναβροζίδης Γεώργιος 12 Ιουνίου 2023
Σε ασθενείς με καρκίνο η διατροφή και η κατάσταση θρέψης του ασθενούς είναι παράγοντες σημαντικοί που επηρεάζουν σημαντικά τη θεραπεία της νόσου (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία , χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.) , καθώς επίσης και την ποιότητα ζωής και την επιβίωση.Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μεταβάλλονται οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά , επηρεάζονται οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς και επιδεινώνονται φυσιολογικές λειτουργίες όπως η πέψη και απορρόφηση των τροφών.Ο καρκίνος αποτελεί μια υπερκαταβολική κατάσταση, διαταράσσει την όρεξη και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής.Επιπλέον μπορεί να προβάλλει φυσικά εμπόδια στην κατάποση της τροφής (στενώσεις , δυσφαγία) εμποδίζοντας την ικανοποιητική σίτιση.Πολλές από τις παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων , καθώς και της ακτινοθεραπείας οδηγούν σε διαταραχή της κατάστασης θρέψης του ασθενούς (διαταραχές όσφρησης-γεύσης ,διάρροια , ναυτία-έμετος , δυσφαγία , στοματίτιδα-βλεννογονίτιδα κ.α.). Υπολογίζεται ότι ένα 50% περίπου των ογκολογικών ασθενών παρουσιάζουν προβλήματα θρέψης κατά την διάγνωση της νόσου.Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε περίπου 70% στα τελικά στάδιά της. Η πτωχή πρόσληψη τροφής σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά οδηγούν σε υποθρεψία και εντέλει σε καρκινική καχεξία τον ασθενή.Το σύνδρομο καρκινικής υποθρεψίας-καχεξίας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη στην πορεία της νόσου, και είναι υπεύθυνο για: περισσότερες επείγουσες επισκέψεις στο νοσοκομείο αυξημένο ποσοστό ενδονοσοκομειακών επιπλοκών αυξημένη διάρκεια νοσηλείας και παραμονή στην εντατική περισσότερες διακοπές θεραπείας χαμηλή ποιότητα ζωής και μειωμένη επιβίωση Είναι πολύ σημαντικό επομένως να θέσουμε ορισμένους βασικούς διατροφικούς στόχους σε έναν ογκολογικό ασθενή όπως: Η πρόσληψη τροφής να καλύπτει τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού Η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους Η αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας Η όσον το δυνατόν καλύτερη πρόληψη και θεραπεία των σχετιζόμενων με τη διατροφή παρενεργειών (μειωμένη όρεξη , δυσκολία στην κατάποση, ναυτία, διάρροιες κ.α.) Η συνέχιση της θεραπείας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της Η διατήρηση της λειτουργικότητας του ασθενούς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής Η αύξηση της επιβίωσης Στους ασθενείς με καρκίνο έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αλληλεπίδρασης τροφών και χημειοθεραπείας, όμως αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί δεδομένης της πολυφαρμακίας των ογκολογικών ασθενών , της πολυπλοκότητας των κλινικών συνδρόμων και της απουσίας σημαντικών κλινικών μελετών στον τομέα αυτό.Για παράδειγμα ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την δράση ορισμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να εξασθενήσουν την δράση τους, ενώ το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ηπατική βλάβη σε συνδυασμό με ογκολογικά φάρμακα.Ακόμα , η πρόσληψη τροφής μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την απορρόφηση των φαρμάκων. Ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στην κλινική απάντηση ενός ασθενούς στη χημειοθεραπεία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης τροφών-φαρμάκων και θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να λαμβάνει υπόψη και αυτή την παράμετρο.
Περισσότερα άρθρα →
Share by: